perjantai 29. huhtikuuta 2016

Ilman vettä

Maanantaina meidän porakaivo lopetti toimintansa.
Mietimme muutaman päivän vaihtoehtoja miten vesien kanssa edetään. Porakaivo alkujaankin oli täysin susi ratkaisu. Ajattelin silloin kun porakaivo hommattiin että se porataan ja sieltä suorastaan pulppuaa raikasta, hyvää ja juomakelpoista vettä. Ei nyt ihan. Ensinnäkin sitä porattiin kerran, toisen kerran ja tehtiin kaksi kertaa paineaukaisu. Paineaukaisussa sinne jäi joku osa ja tarvittiin taas porauskalustoa paikalle. Poraus lopetettiin 180 metriin ja pumppu vedettiin 150 metriin. Sitten pumpattiin vettä, joka oli kaukana raikkaasta ja juomakelpoisesta, se oli ruskeaa. Sitä valutettiin, valutettiin ja valutettiin. Testeissä selvisi että siinä oli magnaania ja rautaa hieman liikaa. Eikun suodattimia hommaamaan. Päädyttiin eräänlaiseen suolasuodattimeen, joka vaatii kuukausittain suolaa reilu 50kg.
Ei muuten ollut halpa kaivo.
Nyt vajaa kolmen vuoden kuluttua pumppu lakkasi toimimasta. Otimme yhteyttä kaivon poraajaan, joka veikkasi että kaivon joku johto on rikki.  Pelkkä tyypin paikalle tulo maksaa kivan summan kahisevaa. Ei sillä muuten olisi niin suurta väliä, mutta kysymys kuuluu joutuisimmeko jatkossakin uusimaan kalliita laitteita kolmen vuoden välein ja ostamassa suolaa suodattimeen joka pari kertaa kuukaudessa?

Eniten harmittaa se että investoimme monia tuhansia euroja systeemeihin, jotka eivät toimi. Haimme pesuvedet pintavesikaivosta ja keräsimme sadevettä normaalia ahkerammin. Torstaihin asti haimme juomaveden naapurista ja sukulaisilta, mutta toivon että saamme kaivon kunnostettua niin että siitä olisi mahdollista nostaa myös juomavesi. Eläimet juovat sadevettä. Onneksi sitä on piisannut.Eilen oli ensimmäinen pyykki ja tiskauspäivä. Ne viedään saunalle, jossa lämmitetään vesi padassa.  Veden raahaaminen pyykkipäivänä on aika iso työ ja tiskaukseenkin kuluu yllättävän paljon vettä. Saunalle pitää hommata paremmat sadeveden keräys-systeemit, sillä kaivo sijaitsee melkein toisella puolella pihaa saunalta katsottuna. Tiskiä tulee kumminkin huomattavasti vähemmän kuin tiskikoneen ollessa käytössä. Pyykki määrääkin pitäisi saada pienennettyä, mutta se tuntuu haasteellisemmalta. Katselimme myös pulsaattoria. Sen kestävyys ja käytettävyys mietityttää, joten koitettiin ensin ihan perinteisellä nyrkkipyykillä.Kompostikäymälä on seuraavana rakennussuunnitelmissa. Se tulee kasvihuoneeseen, koska sinne on talosta suhteellisen lyhyt matka ja kasvimaa (kakkojen lopullinen sijoituspaikka) on kivenheiton päässä. Kompostikäymälän käytössä minua eniten epäilyttää sen käyttö talvella. Ehkä se onkin meillä vain kesä käyttöön. Mä olen aika mukavuudenhaluinen lämmön suhteen. Painajaismaisinta ikinä olisi asua kylmässä talossa, tai käydä kakalla kökkimässä jossain pihan perällä -20 asteessa (tai edes +5 asteessa) ulkohuussissa... Karaistuuko siihen ikinä? Ei tee mieli edes kokeilla!

Nyt vedet on korjattu. Ei tarvittu kallista korjaajaa paikalle kun Joonas hetken asiaa tuumailtuaan nosti pumpun kaivosta (150m, ei muuten ihan kevyt homma), korjasi rikkoutuneen pumpun ja laski sen takaisin. Vähän sähköhommia vielä ja se oli siinä.
Nyt on kaivon suodatin pesussa ja kohta pistän pyykki ja tiskikoneen laulamaan! Vessanpöntönkin pystyy vetämään kunnolla!

Sinäällään ihan mielenkiintoinen kokeilu. Vesien kantaminen saunalle toiselle puolelle pihaa oli syvältä, vieläpä kun sinne joutui raahaamaan myös pyykit ja tiskit. Peseytyminen saunalla oli ihan ok ja lapset olivat siitä erityisen innoissaan.
Jos aikoisin pärjätä kolmen lapsen kanssa ilman juoksevaa vettä veden lämmityksen olisi parasta tapahtua sisällä puulla. Pyykkien ja tiskien pesunkin olisi syytä onnistua sisätiloissa. Kompostoiva sisäkäymälä olisi mielestäni pakollinen (mulle ja lapsille ;) ) Ehkä meillä vielä joskus katkaistaan sisälle veden tulo.
Suurin ongelma mielestäni kumminkin oli se että jouduimme hakemaan puhtaan juomaveden muualta. Selvitin parin läheisen lähteen paikankin, mutta kaikki olivat 200m-1km päässä lähimmältä tieltä rämmittynä keskelle sankkaa metsää. Ei ihan raskaana, kolmen pienen lapsen kanssa haettavissa helposti siis, vaikka kaiketi siitäkin selviytyisi jollain konstilla.
Ne asiat mitä mä koin ongelmallisiksi, eivät kumminkaan toisen osapuolen mielestä olleet ollenkaan ongelmallisia. Mä olen helpottunut vesien takaisin tulosta. Vielä ei saada täysin juomakelpoista vettä, koska suodatin oli sen verran pitkään poissa käytöstä että vaatii uuden aktivoinnin, jossa kestää pari viikkoa... mutta pyykit ja tiskit hoituu. Ja vessassa käynti!

11 kommenttia:

 1. Meillä on porakaivo jonka vettä emme juo. Periaatteessa kelpaisi juotavaksi mutta minulla jäi niin paha kammo kun talo ostettaessa vesi olikin yllätykseksi tännä ehec-bakteereja ja muuta vähemmän kivaa. Kaivo desinfioitiin mutta emme juo vettä. Kuljetamme juomaveden kotiin kahdessa 5l kanisterissa, mies tuo veden työmatkaltaan joko kaupan vesipisteestä tai huoltoaseman pisteestä. Kun siihen on tottunut niin ei edes tunnu rasittavalta. On ihan outoa mennä kylään kun voi juoda vettä hanasta.
  Hyvä kun saitte kaivon kuntoon. Muistan aina kun remppasimme talon kylppäriä ennen muuttoa eikä sisälle tullut vettä. Lämmitin vedenkeittimessä vettä jos piti mennä lapsen kanssa saunaan pesulle. Pesuvadissa sekoitin veden sopivaksi. Oi niitä aikoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaankin siihenkin veden hakuunkin tottuisi.
   Vedenkeitin varmaan on ihan kelpo vaihtoehto jos pitää tehdä joku pieni pesu yhdelle kerrallaan. Mulla oli huoneenlämmössä vettä ja rätillä sitten pyyhin naamoja ja käsiä tarpeen mukaan...

   Poista
 2. Mielestäni kaksi asiaa vaikuttaa ulkohuussin talvikäyttöön. Ensimmäinen on ehdoton eli styroksirengas! Muovisen kanssa ei voi elää.. perskannikat kuolee ;) ja toinen on pitkä takki (esim kelsiturkki) eli eihän talvella ole kylmä ulkona talvivaatteissakaan, mutta jos on lyhyt takki ja vetää housut kinttuun niin kylmä voi tulla, mutta kun on pitkä takki jonka helmat peittävät jalat niin mikäs siinä on istuskellessa, varsinkin jos maisemat ovesta ulos ovat hienot ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tullut mieleen pitkä talvitakki.. mä olen kyllä niin vilukissa että en tiedä pelastaisiko sekään silti :D

   Poista
 3. http://jovelassa.blogspot.fi/2016/03/viemarittoman-talon-ekopyykkipaiva.html

  VastaaPoista
 4. Olisin myös vinkannut tuota Jovelan pulsaattori hankintaa :), emäntä oli ehtnyt ensin. Tosin ei ole verrattavissa lapsiperheen pyykkäykseen. Aika harva muuten huomaa miettiä juomavesiasiaa ennen kuin jotain sattuu ja sitä ei yksinkertaisesti ole. Tuokin on niin totta, että toinen ei näe mitään ongelmaa siinä, mikä toiselle on ongelma. Lapsuudenkotini kaivo pilaantui aikoinaan aiv-rehun vuoksi, eikä sitä voinut juoda, pyykkäykseen ja kropan pesuun se kävi ja elukoillekin, mutta juomavesi haettiin isoilla maitokannuilla milloin kenenkin luota ja osan aikaa lähteestä. Tsempit sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan ihan toimiva olisi tuo pulsaattori, mikäli sen ja lämpimät vedet saisi sijoitettua sisälle... nyt pyykin määrä on vaan niin suuri että sen raahaaminen saunalle on jo homma sinänsä ja varsinkin talvella tuntuisi hankalalta käydä siellä vaihtamassa koneellisia. Tottunut liian helppoon jo ;)

   Poista
 5. Pulsaattori-kone on ihan oiva peli pyykinpesuun, sellainen oli lapsuuskodissani ja omassa kodissakin vielä kolmen lapsen aikana. Tosin meillä tuli siihen hanasta vedet. Äidin aikana piti vielä vedetkin padassa lämmittää.Silloin kun vuosia sitten harkittiin mökille muuttoa (jossa ei ollut vesijohtoa )niin mietin juurikin tuota kompostoivaa käymälää isoon eteiskomeroon, kun ajattelin, että kylmällä pakkasella olis kurja ulkohuussiin mennä. (vaikkakin lapsuuskodissa oli aina ulkohuussi, että luulis siihen tottuneen :) No sitten kuitenkin myytiin mökki ja ostettiin tämä pieni 50-luvun talo, jossa oli jo vesijohdot ja sisävessat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä uskon että kaikkeen tottuisi, jos olisi pakko. Ne on vain mukavuustekijöitä mitä on oppinut arvostamaan :). Ja toisaalta voisin yksin/miehen kanssa kuvitella raahaavani saunalle pyykit, tuovani juomavedet muualta... kolmen (kohta neljän) lapsen kanssa ei vaan kaikkea halua/jaksa tehdä vaikeimman kautta...

   Poista
  2. Kyllä tuo pulsaattoripesukone on nykyisinkin hyvä kapistus! Itse pesen sellaisella vanhan mallisella pulsaattorikoneella omat ja joskus lainatut pyykit ympäri vuoden mökillä! Lämmitän vesen ensin padassa! Näin olen tehnyt jo kauan! Tykään pestä pyykit vanhalla pulsaattoripesukoneella!

   Poista
 6. Veaiä ei kannata kannella, vaan sun kannattas hommata maitokärryt, ne on kevyt vetää, ja vettä tulee mukavasti siinä. Mun tutulla on uudessa ralossa kompostikäymälä, toimii. Mä olen kans katellut sellaista jalalla poljettavaa pesupalloa, joka toimii iman sähköä. Ei kädelöä kammettavaa, vaan ihan polkukonetta. Mökillä on muovinen pesukone, sähkökäyttöinen mietin toimisikohan se auringolla kotenkin...varautuja siis 😂

  VastaaPoista